2013. június 28., péntek

Batman (Adam West) 1966

Ugorjunk egy nagyot az időben, hogy rátérhessünk minden idők legnépszerűbb Denevérember-sorozatára! Az ABC csatorna 1966 januárjában kezdte adni a mezeien csak Batman-nek keresztelt sorozatát, mely 1968 májusáig futott, heti kétszer fél órában. A 120 epizód főhőseit Adam West (Batman) és Burt Ward (Robin) alakította. Szerte a világhálón leginkább az angol "campy" kifejezéssel illetik a sorozatot, amihez magyarul talán az erőltetett szó áll a legközelebb. Vannak, akik e produkciót egyenesen a karakter paródiájának tartják. Tény, hogy akkoriban maga a képregény is hasonló hangulatú volt, de vita tárgyát képezi, hogy akkor végül is melyik hatott melyikre. Egy biztos: éppen a karakterisztikus jellege az, ami miatt a mai napig emlékeznek rá.

Dióhéjban összefoglalva, mit is adott az 1966-os Batman a pop kultúrának:
Először is, a minimalista főcímzenét biztosan hallotta már mindenki, vagy azért mert már ismerte, vagy azért mert többek között Snoop Dogg, 50 Cent, Eminem, a The Flaming Lips, a The Who vagy Prince is eljátszadoztak már vele, vagy pedig pusztán azért, mert a gyereke a kedvenc hangszerén próbálva épp ezekben a taktusokban találta meg a zenei logika egyszerűségét. Felejthetetlen. Csakúgy, mint a képregény művészetből átemelt, a verekedős jelenetekben mindig jelenlévő "hangutánzó buborékok", melyek azelőtt nem képezték jelentős tételét a filmes eszköztárnak, és valljuk be, azóta sem futottak be igazán nagy karriert. És bizony ott voltak még a korabeli szexszimbólumok is, akik által először csodálhattunk meg szuperhős adaptációban férfiszemnek is tetszetős, álruhás hősnőt és ellenséget. A sorozat népszerűségének csúcsán, az első és második évad között film is készült, mely együttesen vonultatta fel a dinamikus duó legfőbb ellenségeit (a Macskanő, a Pingvin, a Joker, Riddler).


Ezek láttán gondolva egy merészet, úgy döntött az oldal, hogy előkaparja a sorozatot és feltölti a többi videó közé a közeljövőben! :)



Forrás: frigelo.hu




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése