2017. november 16., csütörtök

Igazság Ligája

Az első fontos dolog, hogy még nem láttam az Igazság Ligája c. filmet.

Viszont olvasva 1-2 véleményt, ismét megdöbbenten állok egy DC film előtt…

Elolvasva a véleményeket / kritikákat azon gondolkodtam, hogy vajon miért lehet ez???
Miért van az, hogy a DC-nek a saját rajongói is mindig sanyarogva állnak a filmekhez? És nem tudjuk azt élvezni....?!

Kezdjük az elején!

A '80-as évek végén a Warner elsőként ugrott bele a szuperhős moziba. Talán ők se gondolták komolyan a dolgot, hiszen annak a Tim Burton-nek adták a rendezést, aki akkoriban fénykorát élte (viszont még csak nyitogatta szárnyait).
Egy igazi sötét világot hozott létre és ezzel megalapozta azt, amire a Sötét Lovag / Bruce Wayne világába tekinthetünk be.
Viszont ez akkoriban, akkora durranás lett, hogy nem volt kérdés a folytatás…
Majd jött ismét egy hullámvasút. Két sikeres film után, jött egy picit kommerszebb, de még mindig emészthető rész (Mindörökké Batman) és végül a mély gödör (Batman & Robin).
A stúdió úgy látta, hogy talán jegelni kéne ezt a sztorit, mert átestek a ló túloldalára…

Majd 2005-ben ismét egy zseniális rendező vette elő, Nolan személyében. Szükség is volt rá, mert a 2000-es évek elején elindult a Pókember, ami nagy sikernek örvendett. Így a Warner-nek ismét lépnie kellett…
A Pókember sikere után, nem volt kérdés, hogy elkezdik szépen lassan előhúzni a Marvel karaktereket, hisz a 2000-es évek közepére megérett az a korosztály akik ezeken nőttek fel (képregény vagy rajzfilm formájában). Voltak jobb és kevésbé jó filmek, de egytől-egyig eladható volt mind.
Eközben a Warner még mindig egy helyben toporgott és a Batman trilógiára alapozott mindent (igen volt egy Green Lanter-ünk és egy Watchmen)…
Valamiért a vezetők nem akartak jobban belemenni a DC karaktertörténetekbe (azt nem értem miért, hiszen a másik oldalon, szinte 100%-ban működtek, minőségtől függetlenül)




Majd mikor közel 10 év lemaradással, elkezdték felépíteni a DC univerzumot, mindenki görcsösségről és minőségbeli romlásról beszélt. Szerintem erről szó sincs, csak míg a Marvel-nél nem volt „konkurencia”, addig 10 év alatt szépen végig futtatták a Logan, X-Men, Thor, Vasember stb. szériákat… Most ugyanezt játssza a Warner/Dc is, viszont mindenki azt várja, hogy 2-3 év alatt hozzák be a 10 éves lemaradást. Lehetetlen…


Hogy mi lehet a probléma? Talán nem biztos, hogy a filmekkel van a nagy gond. Csak míg van, egy bejáratott Thor, addig a kis idétlen, elpoénkodott Ragnarököt is imádják a nézőik? Miért? Mert szórakozni mennek a moziba, nem pedig megfejteni.
A Burton -féle Batman sötét volt, a Nolan -féle pedig komoly. A Batman vs. Superman csak szórakoztatni akart (és valószínűleg a JL is), viszont a Dc követői ezt nem fogadják be. Aki pedig kívülálló, azt nem érdekli, hiszen neki ez is csak egy szuperhős film.

Sokszor azt érzem, hogy az emberek nem élvezni akarják a Dc filmeket, hanem megfejteni. Nem élvezni a játékidőt, hanem olyan apróságokat keresni, amin megcsúszik a történet….

Örülnünk kéne, hogy jön az Aquaman, Flash, Wonder Woman stb. stb. és most már nem csak Batmanről szól a Dc. De nem tudjuk megtenni azt amit a Marvel rajongók igen. Hogy élvezzék a filmjeiket, különösebb elvárás nélkül.

(Ez természetesen, csak egy saját gondolatmenet, de lehet rajtam kívül másik is hasonlóan látják….
Mindenesetre, aki szeretni egy kis Dc szuperhős mozit, az nézze meg a filmet. Én is ezt fogom tenni. És egyszerűen csak élvezzük azt, amire nagyon sokat kellett várni!  )



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése