2020. május 14., csütörtök

Batman visszatér

Régen írtam!

És talán a járvány miatt most több embernek volt ideje sorozatot vagy filmet nézni.

Nem titok, hogy számomra az egyik legszeretettebb Batman mozifilm a Tim Burton által jegyzett: Batman Visszatér (1992). Ez még az az időszak volt, amikor nem hemzsegtek a mozik a szuperhős filmektől és a „cinema politika” nem szólt benne ilyen szinten mindenben.
Hozzáteszem, hogy nem véletlenül álltak be olyan brandek a film mögé mint: Kellogg’s, McDonald's, Pepsi, Sega stb.

Hogy miért számomra a legkedveltebb film a Batman Visszatér?

A szereplő válogatás fantasztikus. Danny deVito testi / színészi adottságai miatt is egy igazi gotham-i groteszk Pingvit alkotott meg. Michelle Pfeiffer pedig az a macskanő, akiről később az Animated series Selina Kyle-ját is megalkották.
Bár kétség kívül a film leggyengébb pontja az, hogy elég sok karaktert vonultat fel. Itt még én is azt érzem, hogy pengeélen táncoltak Burtonék. Viszont szerencsére sikerült megtartani azt az egyensúlyt a karaktere száma és története közt, hogy ne boruljon fel az összkép. Az akkor virágkorát élő Elfman pedig szintén remekelt filmzenei téren.

A karakteret bemutatása és történetük végig követése pedig hű maradt a DC elvhez, miszerint az élet úgy alkotta ezen karakterek sorsát, hogy valamilyen úton-módon a rossz oldalra csöppentek. Elég csak Oswald Cobblepot-ra gondolni, aki beleszületett a kitaszítottságba, vagy Selina Kyle-ra aki az átlagos emberek hétköznapjait éli aktakukacként úgy, hogy emberszámba se veszik, miközben belülről szétrobbanna…
Max Shreck karaktere is színesítette a sztorit (ezt nem volt nehéz elérni olyan színésszel, mint Christopher Walken).

A vég játszmához pedig csak annyit fűznék, hogy egész film alatt azt várja mindenki, mikor számol le Batman Pingvinnel, viszont mikor megtörténik (és ez köszönhető a filmzenének is), akkor egy pillanat alatt sajnálatot érez az ember a karakter iránt.

Nem hiába áll a film 88%-on Google értékelésen és 7/10-en imdb-n.
Ha tehetitek, ne hagyjátok ki!

Jó szórakozást hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése